Wanneer is het te warm om te werken?

Alarm, het is te warm om te werken! Hoe kan je in de horeca bij deze hitte overleven? Kan het wel echt te warm zijn om te werken? Hoe kan je de zon te slim af zijn?

Er zijn heel wat factoren die bepalen dat het te warm is om te werken. Zo moet er o.a. rekening gehouden worden met de temperatuur, maar spelen de luchtvochtigheid, de luchtstroomsnelheid en de thermische straling ook een belangrijke rol. Deze parameters kan je dan ook niet zomaar meten met een klassieke thermometer, maar met een "nattebolthermometer", uitgedrukt in "Wet Bulb Globe Temperature" (WBGT). Die ligt altijd een paar eenheden lager dan de normale temperatuur.

Niet in °C rekenen maar in WBGT-waarden

Het is zo dat de WBGT-waarden ongeveer 5°C lager liggen dan de temperatuur op een gewone thermometer. De wetgeving zegt verder ook dat de temperatuur gemeten moeten worden op de werkplek zelf, dus niet enkel de buitentemperatuur telt. In onderstaande tabel een overzicht van de WBGT-waarden die overschreden kunnen worden:

Bron: www.jobat.be. De werkbelasting wordt berekend in watt van de per seconde te produceren energie, nodig om het werk uit te voeren. De werkbelasting in de tabel is de fysieke belasting voor een continu werk van 8 uur.

Enkele tips:

  1. Probeer het zwaarste werk in de voormiddag te verrichten, dan zijn de ozonconcentraten het laagst.
  2. Vermijd overvolle plateaus. De mensen kunnen heus een minuutje langer op hun drankje wachten bij dit warme weer.
  3. Beperk het werken in volle zon. Parasols of terrasoverkappingen zijn een zegen in deze periode. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op als je op terras werkt.
  4. Draag goed ademende kledij, die in de mate van het mogelijke toch aan de werkvoorschriften voldoet.
  5. Drink regelmatig water zodat je niet uitdroogt. Ook het eten van een ijsje bijvoorbeeld kan je immuunsysteem versterken en je hebt het er in no-time weer afgewerkt.
  6. Wijzig indien mogelijk het uurrooster en las wat extra rustpauzes in.
  7. Smeer, smeer, smeer! Zonnecrème is je beste vriend.
terug naar overzicht

U wenst meer informatie over de Book'u planningstool?
We staan u graag te woord om de verschillende mogelijkheden te bespreken.