Blog

Doelgroepvermindering: de fiscale meevaller waar je als horecaondernemer kunt op rekenen!

Horeca is een vak apart. De lange uren, het schipperen tussen kwaliteit en kost en het managen van personeel vragen dagelijks om je aandacht. Wat vaak vergeten wordt in die dagelijkse drukte, zijn de voordelen waar je als ondernemer recht op hebt. Eén daarvan is de doelgroepvermindering, een maatregel die zeker voor de horeca aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren. Onze partner Liantis legt het voor je uit!

 

Wat is doelgroepvermindering in de horeca?

 

Liantis: “Doelgroepvermindering is een fiscaal voordeel waarbij je minder sociale bijdragen betaalt voor werknemers uit specifieke doelgroepen, zoals jongeren, oudere werknemers of langdurig werklozen. Gezien er heel wat jongeren in deze sector actief zijn, blijkt dit voor de horeca een interessant gegeven.

 

De hoogte van de doelgroepvermindering voor de horeca hangt af van de leeftijd van je medewerkers aan het einde van het kwartaal. De bedragen zijn:

 

  • € 800 per kwartaal voor werknemers jonger dan 26 jaar.
  • € 500 per kwartaal voor alle andere werknemers.

 

Welke werknemers komen in aanmerking?

 

Deze korting op de sociale bijdrage in de horeca geldt enkel voor vijf vaste voltijdse werknemers. Een voltijdse medewerker is een medewerker met een uurrooster dat gemiddeld 38 uur per week bedraagt. Ze is dus niet van toepassing op extra’s, flexijob-werknemers, deeltijdse werknemers en uitzendkrachten.

 

De voorwaarden

 

Niet elke horecazaak komt zomaar in aanmerking voor doelgroepvermindering. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

 

  • Je moet vallen onder PC 302, het paritair comité voor het hotelbedrijf.
  • Je mag gemiddeld maximaal 49 werknemers hebben tijdens de referteperiode.
  • Je moet het volledige kwartaal hebben gewerkt met een GKS, een geregistreerd kassasysteem. Dit geldt voor alle vestigingen van je activiteiten waar contact is met klanten.
  • Je registreert de aanwezigheid van alle medewerkers via het GKS of aan de hand van het alternatieve systeem van aanwezigheidsregistratie op de website van de RSZ (behalve de extra’s en de flexi-werknemers met dagdimona).

 

Hoe bookU je kan helpen

 

Om in aanmerking te komen voor doelgroepvermindering, is het belangrijk dat je de prestaties van je medewerkers nauwkeurig bijhoudt. Hier komt bookU in beeld. De digitale prikklok van bookU registreert immers automatisch de gewerkte uren van je personeel, waardoor je niet meer afhankelijk bent van het geregistreerde kassasysteem.

 

Bovendien biedt bookU nog meer voordelen:

 

  • Automatische Dimona’s en contracten:

De digitale prikklok registreert nauwkeurig de tijdregistraties en genereert automatisch Dimona’s en contracten wanneer een jobstudent of flexi inprikt. Zo voorkom je fouten en is je administratie altijd up-to-date, gebaseerd op de gewerkte uren.

 

  • Automatische prestatieverwerking:

bookU neemt de prestatieverwerking voor zijn rekening en houdt rekening met de juiste encodageregels zoals overuren, verlofdagen en flexibele werkuren, zodat je dit niet meer handmatig hoeft te doen.

 

  • Naadloze integratie:

Met bookU kun je eenvoudig de prestaties van je medewerkers exporteren en importeren in het portaal van je sociaal secretariaat. Dit bespaart je tijd en voorkomt fouten bij handmatige invoer.

 

Met de juiste aanpak kun je als horecaondernemer veel voordeel halen uit dit fiscaal voordeel. Door te voldoen aan de voorwaarden en gebruik te maken van slimme tools zoals bookU, kun je niet alleen je loonkosten verlagen, maar ook de administratieve lasten verminderen. Zo bespaar je tijd én geld, zonder dat je inlevert op service.

 

Wil je weten hoeveel je exact kan besparen?

 

Bereken het hier!

Win tijd en voorkom misverstanden door de planning, verlof en afwezigheden van vaste medewerkers, flexi-jobbers en studenten eenvoudig te communiceren via de Staff app.

  • Snel en efficiënt communiceren met je team

  • Altijd toegang tot de planning

  • Overzicht van tijdsregistraties, verlof en overuren

Vrouw GSM